Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2007 , Cilt 6 , Sayı 20

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Dünya futbol şampiyonası bağlamında almanya´da açığa çıkan milliyetçilik (patriotismus) akımının alman basınına göre değerlendirilmesi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Mersin Ünversitesi Felsefe Bölümü1
Görüntülenme :
752
DOI :
Özet Türkçe :

2006 dünya futbol sampiyonası Almanların da diger milletler gibi kendi ülkeleri ve bayraklarıyla özdeslik kurabileceklerini açık olarak göstermistir. Alman medyası bu sampiyonanın Almanların kendi öz güvenlerini tekrar kazanmalarına neden oldugu ve vatan sevgisinin daha önce görülmemis bir biçimde arttıgı konusunda hemfikirdir. Aynı zamanda Alman medyası bu sampiyona vesilesiyle ülkede yasayan yabancıların integrasyonu konusunda yeni bir sans ortaya çıktıgını bunun en güzel örneginin de ülkede yasayan Türklerin Alman milli takımını desteklemeleri oldugu tespitinde bulunmaktadır. Aniden ortaya çıkan bu milliyetçi dalganın Hitler diktatörlügü zamanındaki milliyetçilikle mukayese edilemeyecegi saptaması yapılmaktadır. Bu dalganın sakıncalarına sadece bir ögretmen sendikası dikkat çekmis, buna karsın Alman milliyetçiligini benimsemeyen solcu üniversite hocaları bile bu milliyetçi dalgayı selamlamıslardır.

Özet İngilizce :

Die WM hat zum ersten Mal ganz deutlich gezeigt, das sich die Deutschen wie andere Länder mit ihrem Land und seinen Nationalfarben identifizieren. Die deutschen Medien waren sich darüber einig, das die Deutschen durch die Fußballweltmeisterschaft Ihr Selbstbewußtsein wieder gefunden haben und das Gefühl des Patriotismus so gestiegen war wie nie zuvor. Aus der Fußball-WM ergebe sich eine neue Chance für die Integration von Ausländern, berichteten die deutschen Medien und begründeten dies vor allem mit der Unterstützung der deutschen Nationalmannschaft durch die in Deutschland lebenden Türken. Dieser plötzlich ausgebrochene Nationalstolz darf auf keinen Fall mit dem Nationalstolz der nationalsozialistischen Zeit Hitlers verwechselt werden. Nur eine Lehrergewerkschaft betonte das diese Welle gefährlich werden könnte und sogar linke Hochschulprofessoren, die sonst kein Anhänger des deutschen Nationalismus sind begrüßten diesen Patriotismus.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :