Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2007 , Cilt 6 , Sayı 22

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Altıncı sınıf türkçe ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik açısından değerlendirilmesi

Yazar kurumları :
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü1, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü2
Görüntülenme :
1161
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısmanın amacı, ders kitaplarında yer alan metinlerin önemli özelliklerinden biri olan okunabilirliklerini ölçmektir. Arastırmada 2006-2007 egitim ögretim yılında ilkögretim altıncı sınıflarda okutulan ders kitaplarında bulunan siir ve tiyatro metinleri dısındaki kırk altı düzyazının kelime ve cümle uzunlukları ile okunabilirlikleri ölçülmüstür. Bu ölçüm için Flesch’in Atesman tarafından Türkçeye uyarlanan formülü kullanılmıstır. Metinlerin kelime ve cümle uzunlukları ile okunabilirlikleri, kitaba ve metnin bilgilendirici ya da öyküleyici olmasına göre tasnif edilmistir. Öyküleyici metinlerin kelime ve cümle uzunluklarının bilgilendirici metinlere göre daha kısa oldugu, buna baglı olarak okunabilirlik sayılarının daha yüksek oldugu belirlenmistir.

Özet İngilizce :

The aim of this article is to determine readability level of texts in 6th grade Turkish text books. Taking this into account, readability of forty six texts in three lesson books taught in 2006-2007 Teaching Year have calculated. To calculate these, the Flesch’s formula which Atesman adapted for Turkish was used. Readability of these texts examined for each book and as they are narrative or expository. It has determined that readability level of narrative texts is higher than expository ones.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :