Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 44

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sanat eğitiminde bir alt disiplin olarak estetik öğretimi alanı, içerikleri ve yöntemleri

Yazar kurumları :
Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü1, Atatürk üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü2, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanat
Görüntülenme :
781
DOI :
Özet Türkçe :

Estetik; sanatın sorgulanması, ne olduğu, sanat eserinin ne olduğu ve neye dendiği, doğa ile sanat arasındaki ilişki ve ayrılığın ne olduğu, güzel ve güzelliğin ne olduğu, estetik kuramların neler olduğu ve son olarak da sanat dünyasının ne olduğu gibi sorulara cevap arayan bir alt disiplin olarak kabul edilmektedir. Estetik öğretiminin amacının çocuğun ve gencin sanat üzerine konuşmasını sağlamak olduğu gözlenmektedir. Sanat eserlerinin farklı estetik kuramlara göre değerlendirilmesi de estetik öğretimi kapsamı içinde yer alır. Okullarda çocuklara verilmek istenen estetik eğitimin amacı, onlara önce estetik deneyimi yaşatmak, sonra bunu düşünsel boyuta taşıyarak kendilerine güzellik adına birikim sağlamak olduğu kabul edilmektedir. Estetik kuramları ise, güzelin ne olduğu sorusunu irdeleyen kuramlardır. Yani doğa ya da sanat gibi ayrımlar yapmaksızın güzeli irdeler.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Aesthetics is considered as a sub-disciplinary field searching for answers for such problems as what art is, what artistic work is, what is called an artistic work, what the relation and distinction between nature and art are, what beauty and beautiful are, what aesthetic theories are, and finally what the world of art is. It is observed that the aim of teaching aesthetics is to enable children and the young to talk about art. Teaching aesthetics also covers evaluating works of art according to different aesthetic theories. The aim of the aesthetic education intended to be given to children in schools is to help them first to experience aesthetics, then to convey this experience to idealistic dimensions and thus to provide themselves with background for beauty. Theories of aesthetics are those studying the problem of what beauty is. In other words, aesthetics discusses beauty without making distinctions between nature and art.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :