Makale özeti ve diğer detaylar.
Bu çalışmada sahâbe-i kiramın istek, öneri ve itirazları karşısında Hz. Peygamber’in yaklaşımı/siyaset ve bununla varmak istediği hedefin tetkikii konu alınmıştır.
Söz konusu yaklaşım istek, öneri ve itirazlara sadece açık olmak veya içerik ve şartlara göre kabul ya da reddetmek değil, bunların da ötesinde bütün bunları yaparken sergilenen tabiî tavırla muhatabı biçimlemeye, ona mesaj vermeye yönelik bir siyaset tarzıdır. Yani Hz. Peygamber bilgilendirme misyonunun sahibi olarak, bilginin kullanımına imkan veren özgüven oluşumunu da hedeflemiş ve konuya dair yaklaşımlarıyla da bunu gerçekleştirmiştir.
This study attempts to investigate the attitudes/politics the Prophet adopted in the face of demands, suggestions and objections, and the objectives the Prophet wanted to achieve in resorting to such attitudes/politics. The attitude in question consists of a from of policy which not only aims at being open to demands, suggestions or objections or rejecting or accepting them depending on the content and conditions, but also and beyond these, shaping the addressee and communicating the message to him or her through the natural conduct he displays while doing all these. In other words, with a mission of informing people, the Prophet attempts to build a self-confidence which enables the access to information, and in fact succeeds in doing so though the approach he adopts.