Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

EKEV Akademi Dergisi

Yıl 2012 , Cilt , Sayı 51

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Osmanlılarda nevrûziyye geleneklerine tarihsel açıdan bakış

Yazarlar :
Yazar kurumları :
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürlüğü ve Kültür A.Ş. İstanbul Kültür Elçileri Programı İstanbul Kültür Sanat Gezileri Rehberliği1
Görüntülenme :
844
DOI :
Özet Türkçe :

Osmanlılarda kutlanan bayramlardan biri de nevruzdu. Nevruz, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda devlet yöneticileri tarafından ve saray dışında ise halk tarafından kutlanmaktaydı. Yaygın kanaatin aksine sadece bu bayrama özgü yazılan şiirlere nevrûziyye denmezdi. Bu şiirlerin dışında nevruzda saray erkânı hediyeleşir, nevruza has tatlılar yapılırdı. İşte söz konusu bu iki gelenek de Osmanlılarda nevrûziyye olarak adlandırılırdı. Nevruz'da takdim edilen hediyelerin ve yine o gün yapılan tatlıların da en az edebî bir tür olan nevrûziyye kadar Osmanlı kültüründe yer tuttuğunu görmekteyiz.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

One of the feasts celebrated in Ottomans was nawruz. Nawruz ceremonies were held at Topkapı Palace in İstanbul by statesmen and at the outside of the palace by public. In contrast to common belief, poems written for aforesaid feast were not named as "nawruziyyeh". Beside to these poems, courtirs used to give presents to each others and desserts special for nawruz were made. Here these aforesaid traditions were called "nawruziyyeh" in Ottomans. We approve that presents given in nawruz and desserts made in those times took an important place as much as nawruziyyeh a literary genre in Ottoman culture.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :