Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Ejoir - Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırmalar Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

öğretmen adaylarinin öğretmenlik uygulamasi derslerinin değerlendirilmesinde bulanik mantik yönteminin uygulanmasi

Yazar kurumları :
Kocaeli Üniversitesi1
Görüntülenme :
1012
DOI :
Özet Türkçe :

Hızla gelişen dünya düzeninde, bu düzene uygun başarılı ve nitelikli öğretmenler yetiştirmek amacıyla verilen eğitimlerin sonuçlarının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durum, özellikle yetiştirilen bireylere ve onların özelliklerine verilen önemi ve özeni de göstermektedir. Ayrıca, belirlenecek olan ortak kriterlere göre yapılan hassas değerlendirmeler daha objektif olacak ve değerlendirmedeki dengesizlikleri de ortadan kaldıracaktır. Çünkü değerlendirme kriterleri ne kadar ayrıntılı ve hassas olursa, değerlendirme sonucu da o denli doğru
ve objektif olur. Öğretmen adaylarının, Okul Deneyimi, Topluma Hizmet Uygulamaları ve Öğretmenlik Uygulaması gibi uygulama derslerinin değerlendirilmesi genellikle dersten sorumlu öğretim elemanının inisiyatifine bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada, bulanık mantık yöntemiyle “Öğretmenlik Uygulaması” dersinin değerlendirmesi modellenmiş olup, bu model diğer uygulama derslerinin değerlendirilmesi için de bir örnek oluşturması bakımından önem arz etmektedir.

Özet İngilizce :

In the fast growing world order, we need to evaluate in detail the results of the education given to the teachers that are trained to be successful and qualified according to the needs of this order. This situation demonstrates the importance and care to the individuals that are trained and their characteristics. Moreover, identifying some common criteria and giving fine-tuned evaluations would be more objective and would overcome the inequalities in the evaluations. The more detailed and fine tuned the evaluations are, the more objective and accurate evaluation results we would obtain. The evaluations of the teacher candidates in the courses such as School Experience, Community Services and Teaching Practicum are usually given according to the perceptions of the instructors. In this study, the evaluation of the Teaching Practicum was modeled with the fuzzy logic method. This method is quite significant considering the fact that it might be used as a model for other similar courses as well.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :