Makale özeti ve diğer detaylar.
Bu çalışmada, Wittgenstein’ın Felsefi Soruşturmalar’da ortaya koyduğu düşünceler, dil-oyunu kavramı bağlamında tartışılacaktır. Bununla birlikte, kuralların kurumsal yapısının ve dilin edimselliğinin gereği olan dilin özneler-arası yapısı incelenecektir. Bu incelemede, özel-dil sorunu, dildeki metafor kullanımı bağlamında tartışılacaktır. Bu tartışmayla, bir
metafor ile forme edilmiş yeni bir kural izleme oyunu olarak, ‘Yeni’ bir diloyununun olasılığı, bu oyunun bir yaratım mı yoksa eski bir oyundan bir türetim mi olduğu sorusu bağlamında incelenecektir.
In this study, the thought of Wittgenstein which were revealed in Philosophical Investigations will be discussed in the context of the concept of language-game. Also the intersubjective structure of the language will be investigated by the force of the corporate structure of rules and actuality of language. In this investigation, private language argument will be discussed in the context of the use of metaphors in language games. By this discussion, a possibility of a new language game as a new rule-following game which formed by a metaphor will be investigated in the context of the question of whether it is a creation or a derivation from an old game.