Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Dilbilim Araştırmaları Dergisi ( Eski adı Dilbilim Araştırmaları )

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

A sociolinguistic perspective in narrative analysis: educational backgrounds of families as influential factors in the development of personal experience child narratives

Yazarlar :
Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
701
DOI :
Özet Türkçe :

This article provides a sociolinguistic framework for the analysis of personal experience narratives in terms of Labovian story structure. The study focuses on the children of two distinct groups of parents; one with higher, the other with lower socio-economic level and educational backgrounds. In this study, written narratives reflecting the personal fright experiences of 9-to-10-year-old children attending two primary schools in Ankara, representing higher parental education group and lower parental education group have been compared on the basis of Labov's Personal Experience Narrative Analysis. The findings indicate that the children of socially and educationally betterlevel parents display better writing narration skills both mentally and linguistically. This finding denotes the importance of parental and environmental factors.

Özet İngilizce :

Bu makale kişisel deneyim anlatı çözümlemesi konusuyla ilişkili olarak, Labov'un anlatı yapısı bağlamında sosyodilbilimsel bir çerçeve sunmaktadır. Çalışma, biri yüksek, diğeri düşük sosyoekonomik düzeyi ve eğitim geçmişi olan iki farklı ebeveyn grubuna odaklanmıştır. Çalışmada yaşları 9-10 arası değişen Ankara Beytepe İlköğretim okulundan (eğitim seviyesi yüksek aile grubu) ve Ankara Şentepe İlköğretim okulundan (eğitim seviyesi düşük aile grubu) çocukların yazılı kişisel korku anlatıları Labov'un (1972) Kişisel Deneyim anlatı çözümlemesine göre karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulguları sosyal ve eğitimsel açıdan daha iyi seviyede olan ebeveynlerin çocuklarının hem zihinsel hem de dilbilimsel açıdan daha iyi yazılı anlatı yetenekleri olduğunu göstermiştir. Bu bulgu aile ve çevre etmenlerinin önemini vurgulamaktadır.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :