Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

bilig, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 53

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Fatma aliye hanım’ın tarihçiliği

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Erciyes Üniversitesi1
Görüntülenme :
963
DOI :
Özet Türkçe :

1862 yılında doğup 1936’da ölen Fatma Aliye, popüler olmuş bir yazardı. O, Türk tarihinin ilk kadın yazarlarından olup daha çok romancılığı ile tanınmaktadır. Fakat felsefe, kadın, İslamiyet, şiir ve tarih gibi alanlarda da eser vermiştir. Yazarın tarihçiliği ise şimdiye kadar ihmal edilmiş, ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Hâlbuki tarihçiliğinin ortaya konulmasında son derece kıymetli bilgiler içeren iki adet eseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki 1915 yılında yayınlanan Tarih-i Osmanînin Bir Devre-i Mühimmesi Kosova Zaferi-Ankara Hezimeti, ikincisi ise bundan bir yıl sonra yayımlanan Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı’dır.
     Bu makalede yazarın tarihçiliğini ortaya koymak için kullandığı yerli ve yabancı kaynaklar, tarihi olayları ele alış tarzı, kullandığı üslûp ve dil ile tarihe yüklediği misyon gibi konulara değinilmektedir. Belki de ilk Türk kadın tarih yazarı olan Fatma Aliye’nin tarihi olayları bir kadın gözüyle nasıl değerlendirdiği de ayrıca incelenmektedir.

Özet İngilizce :

Fatma Aliye (1862–1936) was a popular female author. One of the first women authors of Turkish history, she was better known as a novelist. However, Fatma Aliye also published works on philosophy, Islam, women, poetry, and history. Her identity as an historian has generally been ignored and has not been properly analyzed. Two of her works are evidence of her worth as an historian. The first one published in 1915 was titled, Tarih-i Osmaninin Bir Devre-i Mühimmesi Kosova Zaferi-Ankara Hezimeti (An Important Era of Ottoman History: the Kosovo Victory-Ankara Defeat), and the second one published in 1916 was Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı (Ahmed Cevdet Pasha and his Time). This article aims to analyze and evaluate Fatma Aliye as a historiographer. For this purpose, her use of local and foreign sources, her handling of historical events, her style and language, and her approach to historical events will be examined. The way Fatma Aliye -probably the first Turkish female historiographer- evaluated historical events from a woman’s perspective will also be looked into.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :