Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi

Yıl 2008 , Cilt 3 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Küreselleşme ve yeni ekonomik düzende piyasa yapısı ve şirketlerin uzun vadeli maliyetleri üzerine bir oyun teorisi modeli

Yazar kurumları :
Başkent Üniversitesi1
Görüntülenme :
1010
DOI :
Özet Türkçe :

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler küreselleşme ile birlikte Endüstri Devrimindekine benzer bir dönüşüm süreci yaratmıştır. Bu süreçte, dönüşümün yönünü tahmin eden ve uyum sağlayan şirketler başarılı olmaktadırlar. Yeni Ekonomideki sürekli değişim, bu yeniliklere direnç gösteren şirketleri yeniliklerin sonuçlarını dahi görmeden elemekte ve bu sebeple bu yeni yapı değişimlerle birlikte hareket etmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu gerçekler ışığında bu çalışma Cournot tipi bir oyun teorisi modeli ve Rogers’in Yeniliklerin Yayınımı Teorisini kullanarak bu dönüşüm sürecinde piyasa yapısı ve şirketlerin maliyetleri üzerinde yorum yapmaktadır. Model piyasadaki ürünlerin teknolojik gelişmeden ötürü hızlanmış yenilenme-değişme sürelerini, küreselleşmeyi ve rekabetçi ortamda şirketlerin uzun dönem davranışını dikkate alarak şirketlerin maliyet yapısını incelemektedir. Bu çalışma yenilikçi ürünleri kullanan şirketların daha kazançlı olacağını onaylamakta, fakat bu yeni ortamda bazı durumlarda rekabetin artmayacağı ve ne tüketicilerin ne de şirketlerin bu değişim sürecinden daha kârlı çıkmayacağını göstermektedir.

Özet İngilizce :

Technological developments in information and communication sectors combined with globalization caused a transformation process that is similar to the one experienced during the industrial revolution. The ones who predict the direction of this transformation and successfully adopt themselves to the new environment become stronger. The continuous change in the new environment is eliminating the institutions resisting to the change before they are able to observe the consequence of these developments, which necessitates synchronization with these changes. This paper investigates this process and the behaviour of the firms by constructing a Cournot type game theoretic model that uses Rogers’ diffusion of innovation theory. The model incorporates the accelerated product innovation process due to technological changes, globalization, and interaction of firms in competitive environment to predict the possible cost structures of the firms. The model in this paper confirms the expected results that innovator firms gain when adopting innovative products. In addition, there are also surprising results that provide evidence that even in globalization, under some circumstances neither consumers nor firms will benefit from this new transformation process.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :