Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2008 , Cilt 12 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

The relationship between students’ perceived autonomy support and motivational patterns in english writing courses: a self-determination theory approach

Yazar kurumları :
Atatürk Üniversitesi1
Görüntülenme :
974
DOI :
Özet Türkçe :

In this study, it was aimed to identify the relationship between the motivational patterns of EFL students and their perceived autonomy support in writing classes from a self-determination theory perspective. According to the analysis of the data obtained, it was found that there is a significant relationship between participants’ perceived autonomy support and different motivation types. Data analyses also showed that the relationship between more autonomous motivation types and perceived autonomy support levels was stronger than the one between less autonomous motivation types and perceived autonomy support levels. As a result, considering that almost all of the studies on self-determination theory showed that more intrinsic motivation types were more effective on academic achievement than extrinsic ones, it can be claimed that facilitating autonomy support in learning settings would enhance students’ intrinsic motivations and their achievement levels in English writing classes.

Özet İngilizce :

Bu çalısmada, Đngilizce bölümü öğrencilerin Đngilizce yazma derslerindeki güdülenme türleri ile bu derslerdeki algılanan özerklik düzeyleri arasındaki iliskinin öz-belirleme kuramı bakıs açısına göre incelenmesi amaçlanmıstır. Elde edilen verilerin çözümlenmesi sonucunda, katılımcıların algılanan özerklik desteği düzeyleri ile farklı güdülenme türleri arasında anlamlı bir iliski olduğu tespit edilmistir. Veri çözümlemeleri, özerklik düzeyi daha yüksek güdülenme türleri ile algılanan özerklik desteği arasındaki iliskinin özerklik düzeyi daha düsük olan güdülenme türleri ile algılanan özerklik desteği arasındaki iliskiden daha güçlü olduğunu göstermistir.Öz-belirleme kuramı üzerine yapılmıs çalısmaların hemen hemen hepsinin içsel güdülenme türlerinin dıssal olanlara göre akademik basarı üzerinde daha etkili olduğunu gösterdiğini düsünürsek, sonuç olarak, öğrenme ortamındaki özerklik desteğinin artırılmasının öğrencilerin içsel güdülenmeleri ve dolayısıyla da onların yazma derslerindeki basarılarını artırmada etkili olacağını söyleyebiliriz.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :