Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi

Yıl 2007 , Cilt , Sayı 18

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kuruluş dönemi osmanlı mimarisine ait iki çantı camii: sakarya büyük tersiye (büyük esence) köyü orhan gazi camii ve büyük kaynarca (topçu) köyü şeyh muslihuddin camii

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü1
Görüntülenme :
997
DOI :
Özet Türkçe :

Marmara Bölgesinde, uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Sakarya çok işlek bir yol güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Kuruluş döneminde Osmanlı topraklarına katılan Sakarya bölgesi Osmanlı dönemine ait dini mimari eserler konusunda oldukça zengin bir yöre olmasına rağmen yeterince incelenmemiştir. Bu eserlerden Büyük Tersiye (Büyük Esence) Köyü Orhan Gazi Camii ile Büyük Kaynarca (Topçu) Köyü Orhan Gazi Camii “Çantı” tarzında yapılmışlardır. Plan olarak erken dönem Osmanlı mimarisinde “Yan Mekânlı Camiler” olarak adlandırılan camilerin planlarıyla benzer özellikler gösteren bu camiler bölgede orijinal bir üslubun varlığını ortaya koymaktadırlar.

Özet İngilizce :

Sakarya which has a long historical past located on much used reutes in Marmara Region. Sakarya region, joined to Otoman territory in foundation period, hasn’t been examined adequately altough it is very rich in religious architectural works. Among these works Büyük Tersiye (Büyük Esence) Köyü Orhan Gazi Mosque and Büyük Kaynarca (Topçu) Köyü Orhan Gazi Mosque was built in “Çantı (the woodwn tecnique)” style. These mosques known as “side located mosques” has similar plans with the early Ottoman period architecture mosque plans and these mosques establish an original style in this region.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :