Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

ANKYRA: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 3 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye su politikalarının biyoetik değerlendirilmesi: ergene nehri örneği

Yazar kurumları :
Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı1, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı2
Görüntülenme :
1545
DOI :
Özet Türkçe :

Türkiye'de su kirliliği sorununun yaşandığı havzalardan biri olan Ergene Havzası'nda yer alan Ergene Nehri, endüstriyel ve evsel atık su deşarjı yüzünden ileri derecede kirlenmiştir. Bu çalışmada, Ergene Nehri, mevcut kirlilik nedeniyle çalışma konusu olarak seçilmiş ve havzadaki su yönetim politikaları doğrultusunda Ergene Nehri örneği üzerinden Türkiye'nin su politikaları, biyoetik ve biyopolitikalar açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada, su sorunlarının çözümü için oluşturulan su politikalarında insan merkezli ve çevre merkezli biyoetik yaklaşımlar da tartışılmıştır. Çalışma ile Türkiye su politikalarının biyoetik açıdan yoksun olduğu ve çevre merkezli yaklaşım yerine insan merkezli yaklaşımların var olduğu görülmüştür. Bu çalışmayla ülkemizin su yönetimi politikalarında, çevre merkezli sorgulamanın önemini vurgulamak ve biyoetik değer algısıyla biçimlenen biyopolitikalar oluşmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Özet İngilizce :

In Turkey, the Ergene Basin comprising the Ergene River, is one of the river basins that has water pollution issues and extremely polluted due to the industrial and urban waste water discharges. The Ergene River is chosen as the subject of this study due to its pollution and Turkish water policies is evaluated bioethically over the example of Ergene River in accordance with the management policies in the basin. In this study, ecocentric and anthropocentric bioethical approaches to water policies constituted for the solution of water pollution issues are also discussed. This case study shows that in our country implemented water policies are inadequate with respect to bioethical view and there is anthropocentric approach instead of ecocentric approach. With this study, it is aimed to highlight the importance of ecocentric inquiry on water management policies of our country and to contribute in the creation of biopolitics formed with perception of bioethical value.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :