Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Akademik Bakış - Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 36

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Mesnevî’deki birey-toplum ilişkisinin çağdaş toplum psikolojisi açisindan değerlendirilmesi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Düzce Anadolu Lisesi1
Görüntülenme :
1197
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüzde oldugu gibi yasadıgı dönemde de toplumun hemen her kesimi tarafından sevilen ve çevresiyle daima iletisim içerisinde olan Mevlânâ’nın topluma dair bir takım olumsuz ifadeleri oldugunu görebiliriz. Özellikle manevî tekâmülü anlatmaya çalıstıgı Mesnevî’yi okurken kimi zaman insanın nerdeyse toplumdan izole bir hayat sürmesi gerektigi anlayısının savunuldugu izlenimine kapılabilinir. Ancak bir baska hikâyede ise toplumdan uzak yasayanın Seytanın tuzagına düseceginden bahsederek kisiyi yalnız yasamaktan men eder. Dolayısıyla birey ve toplum ikileminde kisiligini ve hayatını insa eden bireyin iki yönlü etkilesim içerisine girmesine ve iki tarafında olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekmektedir. Özellikle iki yönlü gelisim ve etkilesim alanına sahip bireysel ve toplumsal hayatın olumlu ve olumsuz yönlerine deginerek kâmil bir insan olma yolunda ilerlemesi gereken insana, dogru olanın bu iki etki alanın sadece birine kapılmak yerine aklını kullanarak dengeli bir yol izlemesini salık verir. Onun yüzyıllar öncesinden dile getirmis oldugu bireysel ve toplumsal yasamın artılarını ve eksilerinin günümüz çagdas psikoloji verileri ile de destekleniyor olması Mevlânâ’nın, insanı ne derece iyi tanıdıgını gösterir. Onda kendilerinden bir seyler bulması ve sorunlarına bir nebze olsun çare bulmaları aslında çagdas insanın kendi ve toplum arasındaki yakalamaya çalıstıgı huzur veren harmoninin bir parçasıdır.

Özet İngilizce :

We can notice some negative ways of writing about the community from Rumi loved by every parts of the society like now and had relationship with them. Particularly while reading the Masnevı which he wrote to express the way of evaluation, the reader can nearly be seized the notion of living in isolation. Yet, in some other stories he prohibited the people by saying that if they live in isolated, they will actually get in the snap of the Devil. Consequently he called person’s attention on constructing his personality and way of life by interaction between himself and society and show both positive and negative sides of them. By doing this he especially advises people who must be on the path of being evaluation to follow the
balanced harmony between the self and the community by using his wisdom not heading towards to one after focusing on good and bad sides of personel and community life having affects on him. What proves us Rumi’s define humanbeing well is that his ideas were spoken for centries before are supported nowadays by contemporary works of psychology. Actually people’s finding something from him and getting solution of some problems is a part of peaceful harmony they try to catch.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :